MXJ FILES


Marijana Jakelić (CRO) / Exhibition

6/8/2015 ACME 21.00

Vizualna umjetnica Marijana Jakelić za Zadar snova postavlja seriju radova MXJ Files kao kolekciju umjetničkih poruka koje provociraju koncepte sreće i nemoći, nade i frustracije, pripadnosti i otuđenja.Vibrafonom moždanog likvora producira sudare ne-spojivih silnica čime ublažava opasnosti strmih litica znanih teorija i daje diskretnu utjehu mirnim letom prema spoznaji stvarnosti.
No miran let samo je iluzija sreće na putu prema sasvim izglednoj katastrofi, i novom početku.

218. DAY OF THE YEAR


Alen & Nenad Sinkauz (CRO), Miroslav Piškulić

6/8/2015 Sv Dominik 22.30

Braća Alen i Nenad Sinkauz naši su najistaknutiji akteri na suvremenoj glazbenoj sceni. Kazalište novog doba ostvaruju sa sound dizajnerom Miroslavom Piškulićem i video umjetnikom Ivanom Marušićem Klifom u radikalno izvrnutoj emisiji zvučnih kulisa i vibrantnih projekcija, suvereno i beskompromisno vozeći publiku kroz zanimljive dramaturške tokove.
Svaka izvedba je nova, a naziv performansa je redni broj dana u godini izvedbe. 6. kolovoza na Zadru snova predstavljamo '218th day of the year'.

A GDJE JE REVOLUCIJA STOKO


Montažstroj (CRO), red. Borut Šeparović

7/8/2015 HNK Zadar 21.30

U produkciji Montažstroja dolazi snažno kazališno, glazbeno i u dobroj mjeri politično djelo u kojem se prevrću revolucija i komocija, (auto)cenzura, kompromisi prošlosti i sadašnjosti.
Predstava je proizašla iz projekta 'Mali čovjek želi preko crte' koji je ugašen nakon prvih izvedbi zbog nepoštivanja vlasničkih prava autora glazbe. Redatelj Borut Šeparović ne odustaje te iz pepela 'Malog čovjeka..' donosi predstavu o licu autora i mjeri društva, taštini ili dosljednosti, o iluziji umjetnosti.

DOGVILLE


Mikser Beograd, SKC Novi Sad i Fast Forward (SRB), red. Kokan Mladenović

8/8/2015 Sv Dominik 21.30

Predstava Dogville u produkciji Miksera iz Beograda kazališna je adaptacija filma Larsa von Triera. Međunarodno afirmirani srpski redatelj Kokan Mladenović stvara uzbudljiv izvedbeni koncept koji uporište pronalazi u bipolarnoj ljubavi kazališta i glazbe. Ispituje posljedice života u izolaciji glasno govoreći o gradu koji iza lažnog moralizma vješto prikriva promašenu politiku, razorenu kulturu i unazađenu budućnost.
Dobrodošli u Dogville.

TOWARD EUROPE: IZVOZ


Uzgon i HULU (CRO), Autori: Hrvoje Cokarić i Vanja Pagar

9/8/2015 Sv Dominik 20:00

Socijalne, političke i druge realnosti posredovane likovnim, scenskim i izvedbenim rješenjima predmet su interesa radova Hrvoja Cokarića i Vanje Pagar. 'Torward Europe' referira se na odnos prema turizmu i traži istinu o značenju najvrijednije dalmatinske životinje, magarca običnog, domaćeg, sivog. Kompozicija koju pritom izvode zove se 'Sivi, Stavak 3 i 4'.

NOĆ FILMA U SV DOMINIKU (INT)


Special guest star: Zoran Kelava

9/8/2015 Sv Dominik 22.00

Noć filma na Zadru snova nastavak je dugogodišnje suradnje s Tabor film festivalom. Program se sastoji od 15 smiješnih, pomaknutih i bizarnih kratkometražnih naslova s međunarodne scene u konceptu koji traže aktivno su/djelovanje publike. Glumac Zoran Kelava domaćin je i moderator programa, zadužen za praćenje naših emocija i komentara.
Neka najbolji film pobijedi!

ALEXANDRE DUMAS: DAMA S KAMELIJAMA


Kazalište Hotel Bulić (CRO), red. Senka Bulić

10/8/2015 Kazalište lutaka Zadar 21:30

U svom dugom postojanju klasik Aleksandra Dumasa adaptiran je kroz gotovo sve umjetničke forme, dramu, operu, film. Redateljica Senka Bulić izdvojila je dijalog Armanda Duvala i Marguerite Gautier. Strasti su ogoljene poput istine no očuvana je situacija iz koje je nastala drama, slijepa zemaljska ljubav mladića i umjetnički osjećaj svijeta heroine. Ili ljubav kao smisao postojanja.

ŠUMOVI PROTIV VALOVA


Hrvoje Nikšić, Hrvoje Radnić, Jerko Jurin i Ivan Čadež (CRO)

10/8/2015 Sv Dominik 22.30

'Šumovi protiv valova' su eksperimentalni bend u sastavu Hrvoje Nikšić, Hrvoje Radnić, Jerko Jurin i Ivan Čadež. Iskren i nepretenciozan stvaralački senzibilitet četvorke kolažira elemente psihodelične glazbe, odašiljući note izrasle iz naslijeđa Labradforda, Morriconea i Clustera. Prostor je ispunjen pulsirajućom strukturom krautrocka, uz odjeke duba, ambijentalnih šumova i izgubljenih signala radiostanica.

IBSENOV 'NEPRIJATELJ NARODA' KAO BRECHTOV POUČNI KOMAD


Centar za kulturnu dekontaminaciju (SRB), red. Zlatko Paković

11/8/2015 Sv Dominik 21.30

Glavni junak 'Neprijatelja naroda' je kazalište. Ovaj tekst i njegovo uprizorenje ne samo da preispituju društvenu i estetsku ulogu kazališta nego je i rezolutno određuju. Redatelj Zlatko Paković sudbinu Ibsenovih junaka povezuje sa sudbinom gubitnika, nijeme mase stanovnika u društvu koje prelazi iz real-socijalizma u real-kapitalizam. Crpeći primjere iz društvenog i političkog života naših prostora u maniri kabaretskog ludizma ilustrira razliku između građanskog i dijalektičkog kazališta.

Zadar snova

/ 19. Međunarodni festival suvremenog kazališta / 19. International Festival of Contemporary Theatre / Zadar, Hrvatska 6-11/8/2015


I. Meštrovića 9, Zadar 23000 Croatia

Tel: +385 (0)23 250 708


Info & Tickets:

ACME, N. Matafare 2a

Tel: +385 (0)23 250 708

Mob: +385 (0)97 750 8829